12 Eylül 2011 Pazartesi

Bast-Wicca





1999'da Çin ve Vietnam'ın astrolojik olarak Kedi yılında Bast-Vika keşfedilmiştir.Bu din kalbinde kedilere has yer olan ve kedi sevgisi olan bütün paganlara kapılarını açıyor.Bu gelenek Eski Mısır'ın kedi başlı tanrıçası 'Bast'tan ismini alarak erkek-kadın ayrımı olmaksızın rahip ve rahibeleriyle günümüzde bile yerini devam ettiriyor.

Bast-Vika cadılık geleneğini taşıyıp sadece kediye özgü enerjiler değil ayrıca elementlerin kombinesi,yüksek ve düşük büyüler ve Eski Mısır tanrıçası Bast ile ilgili bütün ayinleri içerir.

Bast-Vika kediye tapan bir kült değildir.Kediler anne Bast'ın tasvirini taşıyan kutsal hayvanlardır ama onlara tapılmaz ve ya inanılmaz.Kedi,hayvan ve ya insan kurban etmeler bu gelenek ile asla bağlı değildir.Diğer vika geleneklerinden farklı olarak bu gelenekte tanrı ve tanrıça döngüsü yoktur.Bu Gardnerian ve Alexandrian geleneklerinden neredeyse tamamen bağımsızdır.Bu inança üçler kuralı yoktur.Yalnız kişiye cadılıkta, enerji gönderene, yaptığı işlemler neticesinde iyi ve ya kötü olarak gönderene döneceğini barındırır.Yine bu inançta fizik kanunlarına değer verilmesinin yanı sıra herhangi bir melek-şeytan ilişkisi,acımasız tanrıların gazabı ya da mistik karma öğretileri ile bir bağ yoktur.Karma bir hindu kader kavramıdır ve eski pagan dinler ile hiçbir ilgisi olmamasına karşın Gerald Gardner'in 20yy da işlediği vika geleneğinde işlenmiştir.

Bast-Vika yolu hiçbir renk,cinsiyet olmaksızın kedilerin güçlü psişik ve büyü potansiyeli olduğunu öğretir.Kediler, rahip ve rahibelere kehanet ayinlerinde yardımcı olabilir,element ve ruhlar ile bağ sağlayabilir ve ayin içinde ya da dışında olsun kötü enerji ve ruhlardan korurlar(bkz:Kedilerin majikal önemi).Bütün Bast-Vika geleneğine inanan cadıların 'familiar' olarak kullandıkları ve bağ kurdukları bir kedileri mevcuttur.Büyülerinde, seremonilerde, kehanetler ve ilgili işlerinde besledikleri(bağ kurdukları) kedileri ile birlikte hareket edebilirler.Bu harekede 'Felidomancy' denir.

Bast-Vikanın üç ayrı sembolü mevcuttur.Bunlar; dokuz köşeli yıldız(dokuz yaşamı sembolize eden),Nil'in Anahtarı(Ankh olarak adlandırılır ve Eski Mısır'ın yaşam sembolüdür) ve Güneş'dir(Bast'ın güneş sistemindeki orjinal konumu temsili). Helenik Çağ'da Eski Yunan Ay Tanrıçası Artemis'e eş değer görülmüştür.

DOKUZ YAŞAM

Kedilerin sadece sahip olduğu özellik olan 'dokuz yaşam' şu şekilde açıklanıyor.Eğer kedi dokuz yaşamını tamamlar ise insan olarak dünyaya tekrar gelebilir ve ya ruhsal boyutta rehberlik yapabilir.Bazı Eski Mısır hiyerogliflerinde ruhlar aleminde kalan kedilerin rahip ve rahibelere yol gösterdiğine dair kalıntılar vardır.

Bast-Vika Ayin ve Âdetleri

Kedinin doğumu bast-vikalar için kutsal sayılır ve 'kedilenme' adını verdikleri bir şekilde kutlanır.Bunu isim verme ayini takip eder.
Bu muhteşem hayvan ruhlar alemine göçtüğünde, bedeni frank yağı ve myrrh yağı ile temizlenip, kutsanmış kumaş ve bezlere sarılarak gece yarısında Tabiat Ana'nın kollarına verilir.

Bast-Vika Sabbatları

Bast-Vikalar için her yıl üç muhteşem sabbat kutlanır.Bunlar 15 Nisan, 15 Mayıs, 16 Kasım'dır.Beş küçük sabbat ise 27 Ağustos,6 Ocak ve 5,6,14 Aralıktır.(Bu tarihler Eski Mısır'ın Bast festivalleridir)

Bast-Vika Büyüleri

Diğer saatlere karşın gün doğumunda Tanrıça Bast'ın enerjisinin doruk noktasıdır.Geceleri yapılan büyü ve ayinlerin aksine bu gelenekte gün doğumunda da Bast çağrı ve onurlandırmaları,dua okumalar ve kediler ile ilgili( ya da enerjileri) büyüler yapılabilir.


-aldwynenar

Kaynak:Gerina Dunwich-Exploring the Spellcraft

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder